Eskişehir’de Sinek, kanatlı bir canlı olup, uçabilen pis sinekleridir. Sineklerin bedenleri üzerinde gözle zor görülebilen sık kısa tüyler vardır. Sinekler, çok hızlı üreyen ve çok fazla yumurta bırakan canlılardır. Sinek yumurtaları aynı gün içerisinde açılır ve uçmaya başlarlar. Sinekler yumurtalarını sığ su kenarlarına, lağımlara, hayvan ağıllarına, nemli topraklara bırakırlar.
Sinek, her yumurtlama döneminde 200 kadar yumurta bırakır. Çatlayan yumurtalar içinden larva olarak yavrular çıkar ve ortalama 1–1,5 haftada kanatlanırlar. Dişi sinekler yumurta yapmak için mutlaka kan emmeye ihtiyaç duyar. Erkek sinekler ise beslenmelerini meyvelerin sularını emerek sağlarlar. Sineklerin özelliklerinden birisi de havada uçarken şekerli, karbonhidratlı besinlerin kokusunu almasıdır.
Kara sinekler çok pis canlılardır. Her türlü pis ortamlara konarlar, bu nedenle bünyelerinde birçok mikrobu taşırlar. Kara sinek lağı suları, çöplük, hayvan leşleri, insan ve hayvan dışkısı gibi pisliklere konar. Bu nedenle mekan içlerinde insanların gıda ürünleri üzerine konarak pisliklerini bırakırlar ve insanların mikrop kapmalarına neden olurlar.
Sineklerden insanlara dizanteri, kolera, verem, alerjik reaksiyonlar, mantar hastalıkları gibi birçok hastalık bulaşabilir. Karasineklerin gözleri yüzlerce petek gözden oluşmuştur. Saniyenin 1000/54 kadar hızlı görebilir ve hareket edebilirler. Sinekler kış aylarını, 10 derece sıcaklıkta tenha kuytu, kenar köşelerde geçirirler. Sinek hızını aldığında saatte 10km hızla uçabilir, ayaklarında bulunan vaztuzlar sayesinde tavanda asılı kalabilir, tırmanma yapabilirler.
Sineklerden kurtulmak için sinek ilaçlama şirketlerinden yardım alınız. Sinek ilaçlama için geliştirilmiş birçok ilaçlama yöntemini uzman ekibimiz ve etkili ilaçlarımız ile uygulamaktayız. Sinek ilaçlaması ve her türlü haşere ilaçlama konularında sağlık bakanlığı onaylı, yasal bir şirket olan aKTEK ilaçlama şirketimizden destek alabilirsiniz.
Kara Sinek Böceği Hakkında Sık Sorulan Sorular
1- Sinek nasıl üreme yapar?
Sinek yumurtaları, 25 derece sıcaklıkta açılır, yavrular çıkar. Karasinek yumurtaları uygun sıcaklıkta, bırakıldığı gün açılır. Sinek ölene kadar 600–1000 adet yumurta yapabilir. Sık yumurta yapan sinek 3 günde bir yumurta bırakır.
2- Sinekte beslenme nasıl olur?
Karasineğin uçuşu fazla enerji kaybına neden olur, şeker kaybı hızlanır. Havadayken, yiyeceklerin ve şekerin kokusunu alır, oraya yönelir. Etrafı kalın duvarlarla çevrili olan hortumunu ile besinden sıvı emer. Besindeki şeker oranı fazla ise oldukça çok emerek bedeninde depolar.
3- Sineğin bulaştırdığı hastalıklar hangileridir?
Sinek, ayakları üzerinde çok fazla mikrop taşır. Konduğu yerden başka yerlere mikropları bulaştır, aynı yere konan başka sineklerde, mikropları bir yerden başka yere taşır. Bu yolla insanlara da hastalık bulaştırır. Çocuk felci, sarılık, dizanteri, verem, kolera, gıda zehirlenmeleri, karasinekten bulaşan hastalıklardır.
4- Sinek ilaçlama ne zaman yapılmalı?
Sinek ilaçlaması, sinek topluluklarını en yoğun olduğu zaman, yani akşam güneş batarken, sabah gün doğmadan yapılmalıdır. Bu saatlerde sinekler, toplu halde ve yoğun olarak görülürler. Sinek ilaçlaması, periyodik olarak uygulanırsa etkili sonuç alınabilir.
5- Sinek, karasinekle mücadele nasıl olur?
Sinek ve karasinekle mücadele ilaçlama yöntemi ile olur. Her gün yumurta bırakarak çoğalan sinek, mücadelesi zordur. Sineğin nereye yumurta bıraktığını tespit edip, o bölgeye periyodik ilaçlama yapmak gerekir.
6- Karasinek nasıl görür?
Sinekte bulunan 1 çift göz toplam 400binden oluşan petekten meydana gelmiştir. Sinekte bulunan her bir göz mükemmel derecede görür. Başının arka tarafında görebilir. İnsanın gözü 1 saniyede 30–40 renk arasında açık ve koyu rengi fark değişimini anlayabilir. Sinekte bu olayı 1 saniyede 200 defa fark edebilir.
7- Sinek yumurtaları ne zaman olgunlaşır?
Karasinek çok hızlı ürer, yumurtalarını su kenarlarına, nemli topraklara, bataklıklara bırakır.35–40 derece sıcaklıkta yumurtalar 10 saat içinde aynı gün açılır. Bir sinek, her yumurta bırakmada 150–200 yumurta bırakabilir.
8- Karasinek, sinek insanı ısırır mı?
Sinek, insanları ısırır. Sineğin erkeği meyve suları ile dişisi kan emerek beslenir. Dişi sinek yumurta yapabilmek için kan emmeye ihtiyaç duyar. İnsanı ısıran sinek hastalıkları bulaştırır. İyi yıkanmayan gıdalarda sineğin bıraktığı mikrobu insanı hasta yapar.
Kara Sinekler ile Mücadele Yöntemleri
1- Larvalara yönelik ilaçlama yöntemi
2- Aktif sisleme
3- Pasif sisleme
4- Karışık ilaçlama gibi yöntemler ile kara sinek ilaçlama uygulaması yapılır.