blank

Eskişehir’de Gümüş böceği, adını gümüş renkli olması nedeniyle almıştır. Baş kısmı geniş olan böcek kuyruk kısmına doğru daralan bir gövdeye sahiptir. Gümüş böceğinde 4 tane ayak bulunur ve derisinin üzeri katmanlar halindedir. Omurgasız vücut yapısına sahip olan gümüş böceğinin, bedeninin sonunda uzunca kıllar bulunur.

Gümüş böceği yaşadığı alanlara göre farklı renklerde ve farklı boylarda olabilirler. Gümüş böceği, sıcak havaları ve nemli ortamları seven canlılardır. Soğuk havalarda gümüş böcekleri pek görülmezler. Beslenmesini insan ve hayvan kanı ile sağlamayan gümüş böcekleri, ev içlerinde açıkta kalan gıda ürünleri yada saksı çiçeklerinin kökleri ile beslenirler.

Gümüş böcekleri canlıları ısırmazlar, dış alanlardan ev içine yönelen gümüş böcekleri, ev içlerinde buldukları gıda maddeleri ile beslenirken bu ürünlerin üzerine mikroplarını bırakırlar. Eğer gıda maddeleri bulamazlarsa ev içinde naylon, kâğıt, plastik gibi maddeleri de kemirebilirler. Ev içine yönelen gümüş böcekleri, ilk olarak ev içinde nemli alanlar olan mutfak ve banyo gibi alanlara yerleşirler. Bu alanlarda bulunan boru giderleri ve su giderlerinin kenarlarında sıkça görülürler. Gümüş böceği, birçok haşerede olduğu gibi yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Yılda birkaç defa yumurta bırakan gümüş böcekleri, her yumurtlama döneminde 100-120 arasında yumurta bırakan gümüş böceklerinin halk arasında farklı isimleri vardır. Bu isimlerden bazıları; gümüşçüngümüşçük gibi isimlerdir. Gümüş böceğinden kurtulmak için ilaçlama firması ile irtibata geçilmesi en doğrusudur. Aktek ilaçlama şirketi olarak, günün her saati gümüş böceği ilaçlama ve her türlü haşere ilaçlama hizmetini 7/24 sunmaktadır.

Gümüş Böceğinin Zararları

Gümüş böceği, pis ve nemli ortamlarda sıkça görülen ve bu alanlarda bulunan farklı organizma ve gıdalarla beslenen böcektir. Bu alanlarda bulunan gıda ürünlerinin üzerinde gezerek, mikroplarını bırakırlar. Bu mikroplu gıdaları tüketen kişilerde ise çeşitli hastalıklar görülür. Özellikle gümüş böcekleri, fabrika, depo, lokanta, restorant gibi alanlarda gümüş böceklerine rastlamak mümkündür.

Gümüş Böceği Hakkında Sık Sorulan Sorular

1-Gümüş böceğini nasıl tanırız?
Gümüş böcekleri parlak gri renktedir, omurgasız yapıya sahiplerdir. Vücut yapıları üçgendir. Baş kısmı, geniş yapılıdır, kuyruğa doğru incelen yapıya sahiptir. Gümüşböceğinin 4 tane ayağı bulunur, derisi katmanlar halindedir. Kuyruk kısmında uzun kıllar bulunur. Nemli yerlerde bulunmayı tercih eder.

2- Gümüş böcekleri hangi mevsimde daha çok görülür?
Gümüş böceği, sayıları kışın az olsa bile her mevsim hayatta kalmayı başarabilir. Soğuk havalarda görünmez fakat nemli ve ılık iç ortamlarda, görülebilecek bir böcektir. Sonbahar, yaz, ilkbahar gümüş böceklerinin en çok görüldüğü mevsimlerdir.

3- Gümüş böcekleri ne ile beslenir?
Gümüş böceği, nem seven bir haşeredir. İç alanlarda nemli yerlerde gezer, insanların gıdaları üzerinde gezerek ortak olur. Salgı ve dışkı bırakarak gıda zehirlenmesine neden olurlar. Naylon ve kâğıt gibi maddelerde, gümüş böceğinin besinleri arasında yer alır.

4- Gümüş böcekleri evlerin içlerinde nerelerde görülür?
Gümüş böceği, ev içine girdiğinde nemli olan banyo ve mutfağı yerleşmek için tercih eder. Evde kapı, pencere pervaz kenarlarını yaşamak için tercih eder. Kullanılmayan merdiven altı, kenar, köşe bölümlerde gümüş böceğinin saklanması içi idealdir.

5- Gümüş böcekleri ne şekilde ürer?
Gümüşböcekleri, üremesini yumurtlama ile sağlar. Yumurtalarını, kenar kuytu köşelere bırakır. Gümüş böceği, 120-150 arasında yumurta bırakabilir. İlkbahar ayları gelince etrafta çok miktarda, gümüş böceği görmek mümkündür.

6- Gümüş böceği zehirlimidir?
Gümüş böceği türleri, zehirli değildir. İnsanları, hayvanları ısırarak zarar vermezler. Açıkta bulunan gıdalarınızda gezebilir, bozulmaya neden olurlar. Evdeki, depolarınızdaki eşya ve nesneleri kemirerek zarar görmesine neden olurlar.

7- Gümüş böceği nasıl ilaçlama yapılır?
Gümüş böceği ilaçlaması su bazlı ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar kokulu, kokusuz ilaçlardır. Gümüş böceği olan evde, her yere uygun miktarlarda kullanılmalıdır. Böcek ilaçlama, eğitim gerektiren bir işlemdir. Herkes ilaçlama yapamaz, dikkatli davranılması gerekir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

× Whatsapp İle İletişime geç