Pire, canlılardan kan emerek beslenen, hareketini zıplayarak sağlayan küçük bir haşeredir. Ortalama 3–6 mm arasında boya sahip olan pire haşereleri, kan emerek beslenirler. Renkleri çoğunlukla kahverengi ve kırmızı olan pireler oluşumunu üç evrede tamamlar. Bu evreler yumurta, larva ve pupa şeklindedir. Çok gelişmiş bir zıplama yeteneğine sahip olan pireler, yaklaşık olarak 50cm dikey, 50cm de yatay olarak zıplayabilen pirelerin 6 tane bacağı vardır. Bu bacakların 4 tanesi ön 2 tanesi ise arka kısımlarında yer alır. Arka kısımda bulunan 2 bacağını zıplamak için kullanırlar.
Genellikle kedi, köpek gibi hayvanların üzerinde yaşayan pireler, hangi canlının üzerinde yaşıyor ise o canlının ismini alır. Sürekli canlılardan kan emerek beslenme sağlayan pire haşereleri, çok esnek vücut yapısına sahiptir. Kendi ağırlıklarının 20 katı kadar kan emebilen pire, çok çabuk çoğalıp, çok çabuk üreyen haşeredir. 24 saat içerisinde 50–60 yumurta bırakabilirler. Pire yumurtaları uygun sıcaklıkta 8 saat içerisinde olgunlaşır ve yumurtalar açılır. Açılan yumurtalardan çıkan pire yavruları yaklaşık 15 gün içerisinde olgunlaşarak kan emebileceği köpek ve kedi gibi sıcakkanlı canlıları aramaya başlarlar.
Pire zıplaması şu şekilde gerçekleşir. Pire zıplaması, pirenin vücudunda ve özellikle bacak kısımlarında bulunan proteinler sayesinde gerçekleşir. Pire zıplaması gerektiği anda, arka bacaklarını kasar ve arka bacaklarının üst kısımlarında bulunan proteinler sıkışır. Gergin bir yay şeklini alan pirenin bacaklarındaki enerjinin boşalması ile pire zıplaması gerçekleşmiş olur.
Pire haşeresinin yaşayabilmeleri için sürekli kan emmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle birçok insan ve hayvanın kanını emmesi nedeniyle hastalık taşıyan canlılardır. Hastalıklı bir canlıdan aldığı kanı, diğer canlıya bulaştıran pireler hastalık yayar. Bu nedenle pireler çok dikkat edilmesi gereken canlılarıdır. Pire ısırığı bir süre sonra kaşıntıya neden olur, fakat ilk anda insanlar tarafından fark edilmez. Bunun nedeni pirenin ısıracağı deri üzerine ağzında salgıladığı bir sıvı bırakırlar, bu sıvı derinin uyuşmasına neden olur. Böylece insanlar pire ısırığını hissetmezler.
Pire ısırması sonucu deride kızarıklık, kabarma ve şiddetli kaşınma hissedilir. Pirelerden insanlara bulaşan bazı hastalıkla ise; veba, humma, dizanteri, tifüs ve çeşitli cilt hastalıkları ile çeşitli alerjik hastalıklardır.
Dünya üzerinde birçok çeşidi bulunan pirenin ortalama 2000 kadar türü vardır. Özellikle sıcak havaları çok seven pire, yaz aylarında en çok rastlanılan haşere çeşididir. En çok rastlanan pire türleri arasında: insan piresi, kedi piresi, köpek piresi, toz piresi, kar piresi, su piresi, ağaç piresi, pamuk piresi, kül piresi, fare piresi başta bulunmaktadır. Evde pire olmasının nedenlerinden birisi ev içlerinde beslenen köpek ve kedi gibi evcil hayvanlardır. Bu nedenle evlerde beslediğimiz canlıların rutin temizliklerinin yapılıp, dışarıda yaşayan sahipsiz hayvanlar ile temas halinde olmamalarına dikkat edilmelidir. Ya da dışarıdan yaşam alanlarına alınan sahipsiz canlıların temizliklerini yaptırmadan alana sokmamak gereklidir. Pireler çok hızlı üreyen ve hızlı çoğalan haşere oldukları için mücadele etmek güçtür. Bu nedenle pireden korunmak için profesyonel destek almak gereklidir. Pirelerden kurtulmak bireysel yapılan mücadeleler yeterli değildir. Mekâna kesinlikle Pire ilaçlama uygulaması yapılmalıdır. Fakat pire ilaçlaması yaptıracağınız ilaçlama şirketinin yasal ve profesyonel olmasına dikkat edilmelidir. Pire ilaçlama konusunda her türlü desteği, sektöründe lider, Sağlık Bakanlığı onaylı ve uzman ilaçlama ekibine sahip, Aktek ilaçlama şirketimizden sağlayabilirsiniz.
Pamuk Piresi İlaçlama
Pamuk piresi özelikle pamuksu bitkilerde çok görülen bir böcek türüdür. Pamuk piresi özellikle pamuk kozası içinde olurlar. Pamuk piresi bu bitkinin genç aksanlarını ve yapraklarını kemirerek bitkinin ürün vermesini engeller. Pamuk piresi ile mücadele etmek için ilaçlama yaptırmak şarttır. Pamuk piresi ilaçlama ve her türlü pire ilaçlama uygulamalarında Aktek ilaçlama şirketimizden destek alabilirsiniz.
İnsan Piresi İlaçlama
İnsan piresi insanlardan kan emerek beslenen bir pire türü olup, insanların üzerinde yaşarlar. Pirelerin bir çoğu yüksek ısıdaki vücutları sevdikleri için öncelikle hayvan vücudunu tercih ederler. İnsan piresi vücudunun ısısını insan vücuduna denkleştirerek insanlar üzerinde kalmaya çalışırlar. Aktek ilaçlama şirketimiz pire ilaçlama konusunda günün her saati hizmet vermektedir.
Kedi Piresi İlaçlama
Kedi piresi, özelikle ismini de aldığı gibi kediler üzerinde yaşayan ve en çok rastlanılan pire türüdür. Kedi piresinin diğer pire çeşitlerinden daha ufak vücut yapıları vardır. Kedi piresi insanı ısırıp kan emebilir, bu nedenle evcil hayvanlar sık sık kontrol edilmelidir. Pire ilaçlamada kullanılan pire ilaçlarının mutlaka ziraat mühendisleri kontrolünde hazırlanan ilaçlar olması gereklidir. Aktek ilaçlama şirketi olarak pire ilaçlamasında kullandığımız pire ilaçları ziraat mühendislerimiz tarafından özel olarak hazırlanmaktadır.
Köpek Piresi İlaçlama
Köpek piresi, köpekler üzerinde yaşayan bir parazittir. Köpek piresi, köpeklerden kan emerek beslenmesini sağlar. Sürekli köpekler üzerinde yer değiştirdiği için hastalık yayma riski yüksek pire türüdür. Köpek piresinin vücut yapısı ve özelikleri diğer pire çeşitlerinden farklıdır. Üreme hızları da diğer pire türlerine göre daha hızlıdır ve yavru pire sayısı daha çoktur.
Pire Hakkında Sık Sorulan Sorular
Pire çeşidine göre beslenme farklılığı gösterir. Genel olarak bunlara kan emici denilir. Pireler üzerinde yaşadığı canlının kanını emerek Beslenirler açlığa dayanıklı bir parazit türü olup açlıktan kolay kolay ölmezler. Pire beslenmede konakçısını değiştirdiği için çok tehlikelidir pire bir konakçıdan öbür konakçıya rahatlıkla hastalık bulaştır.
Pireler yaşadığı konakçı ve vücut şekline göre farklı isimde anılır. Pire genel olarak sıcak kanlı hayvanların vücutlarını seçerler. Pireler, kedi piresi, köpek piresi, pamuk piresi, kum piresi sıçan piresi vb.. gibi isimler ile anılırlar.
Pireler yumurtlama yöntemi ile ürerler. Pire yumurtasını halının dip kenarlarına ve pamuklu, pis ,tozlu ve evcil hayvanların bolca yaşadığı ortamları seçerek yumurta bırakır. Bir ortamda erişkin pire bulmak çok zordur yetişkin pire ortamda %5-10 bulunur larva ve yumurta %90-95 yoğunluğundadır pire kan emmeye başladığı andan itibaren yaklaşık olarak 2 gün içinde (48 saat içinde) yumurta bırakır.
Pirenin boyu pire çeşidine göre değişir. Pireler genellikle yavru döneminde görüldüğü için ebatları çok ufaktır. Bu dönemde pire boyutu 1-4 mm civarındadır. Erişkin pire boyutu 11mm kadar olabilmekte pirelerin büyümesi ve üremesi onların bire bir beslenmesine bağlıdır.
Pire beslenme ve yaşam koşullarına bağlı olarak ömrü değişkenlik gösterir. Genel olarak iyi beslenen ve sıcak bir ortam bulan pireler 1 ile 2 yıl yaşar. Pire soğuk havalarda ve beslenemediği durumlarda yaşaması çok zordur.
Pire genel olarak kuşların, hayvanların, insanların ve canlıların vücut sıcaklığına bağlı olarak üzerlerinde parazit olarak yaşar. Pirenin seçtiği ortamlar genel olarak pis, kokulu, tozlu ve evcil hayvanların bolca yaşadığı yerlerdir. Pireler özelikle uzun zaman temizlenmeyen bina bodrumları, çatı araları kümes hayvanların barınakları gibi yerlerdir.
Pireler çok ayaklı oluşu sayesinde hızlı hareket eder ve pirenin arka ayakları uzun oluşu sayesinde zıplayarak çok uzun mesafe zıplarlar. Pire genel olarak yürürken ayaları ucundaki tırtıklar sayesinde tırmanmaları daha kolay sağlanmaktadır. Pire dik bir mekana tırmanmada bu ayaklarını kullanır.
Pire özelikle konakçı olarak fare, kedi, köpek, kümes hayvanları, bitki kozası, yaban hayvanları üzerinde yaşarlar pireler üzerinden taşındığı hayvana bağlı olarak bir çok hastalığı bir türden diğer bir türe taşırlar. Pirenin insana taşıdığı hastalıklar.
A) Enfeksiyoz anemisi: özelikle kan hücrelerini etkileyen bir hastalıktır
B) Tifus: bu hastalığa sebep olan parazitler özellikle riketsialardır bunlar pire ile kedi, köpek gibi evcil hayvanlardan bulaşır
C) Tularmia: pireler ile hayvanlardan insana bulaşan tehlikeli bir hastalık türüdür
D) Veba: özelikle fare üzerindeki pirelerden insanlara bulaşan ve çaresi bulunmayan bir hastalıktır
E) Ayrıca bağırsak kurdu, tenya bağırsak şeridi gibi parazitlerde pire sayesinde insana buluşan önemli hastalıklardır.
Pire ilaçlama çok etkili bir ilaçlama yöntemidir. Pire ilaçlamada kullanılan ilaçlar yoğun olması ve etkili olması gerekir ki pireye etki etsin pire ilaçlamada kullanılan ilaçların sağlık bakanlığı onaylı olması gerekir. Pire ilacı hazırlanırken uzman kişi tarafın dan hazırlanmalı. Pire ilacı kullanmaya giden kişi bu işin eğitimini almış olması gerekir aksi takdirde pire ilacı kullanılan alanda bayağı ciddi sağlık sıkıntıları yaşanır zehirlenmeler görüle bilir erken müdahale olmasa ölüm gibi ciddi sıkıntılar doğurur. Pire ilaçlaması ortamına göre değişir. Hayvanlar ilaçlanırken özel tasmalar ve toz ilaçlar kullanmalı. Bodrum ve çatı araları ile ev ve ofis gibi yerler ilaçlanırken yoğun sıvı ilaçlama kullanılır.
Pireden korunmak için öncelikle evcil hayvanların veteriner hekim kontrolünde periyodik olarak ilaçlanması ve kontrol edilmesi gerekir. Pire özelikle evlerimize hayvanlar tarafından taşınmakta bu bakımından evlerimiz ilaçlama firması tarafından beli dönemlerde ilaçlanması gerekir ve korunma tekbirli ilaçlar bırakılmalı. Pire tozlu ve pis ortamları sevdiği için binamızın çatı, bodrum ve çevresinin düzenli temizliğine dikkat edilmeli.
a) Pire ilaçlamada mutlaka sağlık bakanlığından onay almış firmalar tarafından yaptırmalı
b) ilaçlar uzman kişi tarafından hazırlanmalı
c) ilacı yapan kişi bu eğitimi almış olması gerekir
d) pire ilaçlaması sonrası 4-5 saat mekanımız kapalı olmalı
e) pire ilaçlama sonrası evimiz iş yerlerimiz yani Pire ilaçlama uygulanan yerler 2-3 saat havalandırılır
f) pire ilacı etkili olduğundan yiyecek ve içeceklerin mutlaka ilaçlamadan korunmalı
g) pire ilaçlama sonra ölen pire ve ilacın kalıntısı için evlerin temizliğine dikkat edilmeli