blank

Kene görünüş olarak basık vücut yapısına sahip olan ve beslenmesini kan emerek sağlayan zararlı bir böcektir. Keneler insanlar ve hayvanlar için oldukça tehlikeli haşerelerdir. Karın kısımları çok esnek yapıda olan kene haşereleri, kan emdikçe şişerler. Bir kene kendi ağırlıklarının 100 katı kadar kan emer. Renkleri genellikle kahverengi ve kızıl tonlarındadır. Keneler özellikle yaz aylarında kırsal alanlarda, çayırlıklarda, ormanlarda büyükbaş hayvanların yaşadığı alanlarda ve piknik alanlarında yaşayan kene haşereleri, bu alanlar üzerinden insanların veya hayvanların vücuduna yapışarak kan emme işlemini gerçekleştirirler. Dünya üzerinde yüzlerce kene türü vardır ve kenelerde göz yoktur. Diğer birçok haşere türünde olduğu gibi kene çoğalması yumurtlama sistemi ile olur. Çiftleşme işleminin ardından dişi kene yumurtalarını ya ormanlık alanlara ve üzerinde yaşadığı hayvanın kılları arasında saklar.

 Yumurtadan çıkan kene yavruları ilk etapta 3 bacaklı olarak doğarken belli bir süre sonra pupa haline gelerek erginleşir ve 8 bacaklı ergin keneler haline dönüşürler. Bacaklarının uçlarında vantuzları bulunan keneler, bu vantuzlar sayesinde konakçısının üzerinde rahatlıkla tutunabilirler. Kene sokması çok tehlikeli bir durumdur. Özellikle son yıllarda ülkemizde de birçok kişinin ölümüne neden olan Kırım-Kongo Kanamalı ateşi hastalığı kene böcekleri tarafından ortaya çıkan bir hastalıktır. Çünkü kene hastalıklı bir

canlıdan aldığı mikroplu kanı diğer canlılara bulaştırarak hastalanmalarına neden olmaktadır. Geçmiş yıllarda dünyada ve hatta ülkemizde birçok kişinin ölümüne neden olan Kırım- Kongo kanamalı ateşi hastalığı da kene ısırması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Özellikle kırsal alanlarda yaşayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların üzerinde yaşayan keneler, bu canlılardan sürekli kan emerler. Bu nedenle vücutta kene görülmesi durumunda acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kene kesinlikle elle çıkarılmamalıdır. Kene kan emeceği canlının derisi üzerine, ağzında salgıladığı özel bir sıvıyı bırakır, bu sıvı derinin uyuşmasına neden olduğu için kene ısırmasını insanlar ilk etapta fark etmezler, daha sonra kene uyuşan deriden içeri girer ve kan emme işlemini gerçekleştirir. Bazı kene türleri kırsal alanlardaki birçok büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ölümüne sebep olmaktadır. Bu nedenle bu tehlikeli haşereler olan kenelerden korunmak için ilaçlama şirketimiz ile temas kurabilirsiniz. Aktek ilaçlama şirketi olarak kene ilaçlama hizmeti sunmakta olup, kullandığımız kene ilaçları etkili ve sağlık bakanlığı onaylı ilaçladır. Kene ilaçlaması kesinlikle deneyimli ve yasal ilaçlama şirketleri tarafından yapılmalıdır. Aktek ilaçlama şirketi olarak günün her saati kene ilaçlama hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kene Sokması Ne Tür Hastalıklara Yol Açar

Keneler ısırdığı canlının kanını emdikten sonra aynı yöntemle kene vücudunda biriken atıklarını da konakçısının vücuduna verir kene ısırması sonra genel olarak şu belirtiler görülür. Yüksek ateş , mide bulantısı halsizlik ve iştahsızlık olarak belirlenir
Kırım Kongo: Kene ısırdıktan sonra en geç birkaç gün içinde hastalık belirtileri başlar mide bulantısı yüksek ateş iştahsızlık baş gösterir tedavisi olmayan bir hastalık olup kene yüzünden ölümler sık sık görülür.
FSME: Kene ile bulaşan önemli bir hastalıktır baş dönmesi, baş ağrısı, eklem ve kaslarda ağrılar hissedilir keneler menenjite de sebep olurlar.
TULAREMİA: Çok tehlikeli olan bir hastalık türüdür pire ve kenelerden bulaşan bu hastalık yüksek ateş şiddetli baş ağrı görülür
LYMNE BORRELİOSE: Konakçısına büyük zararlar verir özelikle beyin zarını etkileyen ve kalp damarlarını etkileyen bir hastalıktır buda kene ısırmasından insana geçen hastalıklardandır.
EHRLİCHİOSİS: Kene ısırdıktan sonra kas ağrıları , baş ağrısı, yüksek ateş ve sırt ağrısı gibi belirtileri görülür.

Kene Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kene ayrı eşeyli ürer. Dişi kene yumurtalarını, otluklara, hayvan kılları aralarına, çalılıklara bırakır.6 çift bacaklı küçük yavrular, erginleşince 8 bacaklı olur. Yavrular kertenkele üzerinde tutunarak yaşar, erginleşen keneler, hayvan ve insanlardan beslenir.

Kene, kanatsız, yavrusu 6, ergini 8 bacaklı, kan emerek yaşayan bir böcektir. Kafası bedeninden oldukça küçük yapılıdır. Keneler açık arazide, otluklarda, piknik alanlarında yaşar. Yanlarından geçen canlının üzerine yapışır kan emmeye başlarlar. Son yıllarda oldukça tehlikeli olan KKKH(kırım-kongo-kene)hastalığını yayarak ölümlere neden olmuştur.

Keneden bulaşan en önemli hastalık, KKKH hastalığıdır. Tokat, Ordu, Amasya illerinde sık görülen ölümlere neden olmuştur. FSME ve Borrreliose hastalıkları da keneden bulaşan hastalıklardır.

Kene, yakalamak doğru bir davranış değildir, kene ilaçlama ile ancak mücadele edilebilir. Eğer bedeniniz üzerinde kene görürseniz, sağlık kuruluşuna başvurmalı keneyi çıkartmak için yardım almalısınız, her kene hastalık taşımaz. Fakat umursamaz davranmak doğru bir davranış değildir. Evde kene varsa, ilaçlama yardımı alarak keneden kurtulabilirsiniz.

Kene ilaçlama işlemi, eğitim almış kişiler tarafından yapılmalıdır. İlaçlama kokulu sıvı ilaçlar olmalı, açık arazilere periyodik olarak uygulanmalıdır. Yaz ve bahar ayları kenenin en çok oluğu aylardır, bu zamanlarda kene ilaçlama sık yapılmalıdır.

Keneden kurtulmak ancak ilaçlama ile olur. Açık arazilerde ve hayvanlar üzerinde yaşayan keneden korunmak için, açık arazide gezerken açık renk giysiler giyilmeli, giysiler kapalı olmalı, ayaklar çorap içine sokulmalı, dışardan dönüldüğünde, vücut araştırılmalı kene kontrol yapılmalıdır.

Kene ilaçlamasında kullanılan ilaçlar, su bazlı hazırlanan, kokulu sıvı ilaçlardır. En etkili ilaçlama, sıvı ilaçlarla yapılan ilaçlamalardır. Kene ilaçlaması eğitim almış insanlar tarafından hazırlanmalı, uygun yerlere yapılmalıdır.

Kene, son yıllarda insanlık için oldukça tehlike arz eden bir haşeredir. Açık araziden veya hayvanların üzerinden insana geçerek, kan emme yolu ile üzerinde bulunan öldürücü virüsleri bulaştırır. Kene ısırmalarında kesinlikle doktora gidilmesi gerekir.

Kene ev içine gelebilir. Memeli hayvanlar ve kuşlar üzerinde asalak yaşayan kene, hayvanların aracılığı ile ev içine ve iç alanlara gelebilir. Açık arazide çalışan insanlar kapalı giysiler tercih etmelidir, üzerlerinde kene getirmiş olabilirler, kontrol edilmesi gerekir.

Oval, geniş bir bedene sahip olan kene, çok fazla kan emebilir. Kan emerken bedeni, oldukça şişer, koyu renge bürünür. Bedenini kanla dolduran kene, canlıyı terk eder. Başka canlılardan beslenmek için, saklanır ve bekler

Kene ile mücadele etmek kolay olmaz. Kene mücadelesi herkesin yapabileceği bir işlem değildir. Kene mücadelesinde yapılması gereken ilaçlama yapan şirketimizle irtibata geçmektir. Kene zararlısından ancak ilaçlama yaparak kurtulabilirsiniz. Kene açık, otluk, çalılık arazilerde çok bulunan bir böcek türüdür. Yaz aylarının gelmesi ile sayıları artan keneler bu aylarda periyodik olarak ilaçlama yapılmalıdır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

× Whatsapp İle İletişime geç