blank

Salyangozlar yumuşakçalar grubundan olup, karada yaşayan bir canlıdır. Salyangozlar sırtlarında sert bir kabuk taşırlar bu kabuk sayesinde salyangozlar kendilerini tehlikeden korurlar. Salyangoz kabuğuna bakıldığında yukarıya doğru burularak oluşmuş sert yapılardır. Baş ucunda kalın iki tane antenleri bulunan salyangozlar, besin maddelerini bu antenler sayesinde bulurlar.

Salyangoz böcekleri beslenmelerini hem etçil hem de otçul olarak sağlarlar. Otçul beslenen salyangoz böcekleri, bitkilerin taze kısımlarını ve yeni filizlenmiş bölümlerini yerler. Bu nedenle salyangozlar ekincilerib ve çiftçilerin sevmedği böcekler arasında yer alır. Bitki ile beslenen salyangoz böceklerinin yanında nadirende olsa etçil beslenen türleri vardır. Salyangozlar bol yağış alan bölgelerde ve nemli ortamlarda yaşar. Bu nedenle ülkemizde en çok bol yağış alan yerler olan Karadeniz ve Marmara bölgelerinde sıkça görülürler. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmurlardan sonra ortaya çıkarlar.

Salyangoz böceklerinin vücutları su ile kaplıdır. Bu nedenle sürekli suya ihtiyaç duyan salyangozların, vücutlarında sürekli sümüksü bir sıvı üretirler. Bu sıvı salyangozlar için önemlidir. Salyangoz bu sayede vücut sıvısını dengede tutar. Salyangoz yürürken arkasında parlak iz bırakır. Salyangoz bazı toplumlarda besin maddesi olarakta kullanılır. Bu nedenle salyangoz ticareti çok önemlidir. Salyangoz ilaçlama hakkında bilgi almak yada salyangoz ilaçlaması yaptırmak için günün her saati Aktek ilaçlama şirketimizden destek alabilirsiniz.

 

Salyangozlar Hakkında Merak Ettikleriniz

Salyangoz; sürüngen, sırtında kabuğu olan, saydam görüntülü bir böcektir. Salgıladığı özel bir sıvı yerde rahat kayarak hareket etmesini sağlar. Salyangoz bitkisel beslenir, taze bitki sürgünlerini yiyerek beslenir. Dili törpü şeklinde, pütürlüdür. Kış ayında -4–5 derecede kabuğuna saklanarak, yaz ayında en fazla 30 derecede yaşama şansı bulunur.

Salyangoz kendi ağırlığının 15 katı kadar yiyecek tüketebilir. Besin maddesi olarak yeşil, bitkilerin sürgünlerini kullanır. Salyangoz kuru bitkileri yemez. Yediği bitkileri vücudunda sürekli depolar. Kış aylarında, toprak altında kabuğuna çekilir, uykuya yatar.

Salyangozlar, nemli ve ılıman iklimlerde yaşar. Yağışın bol olduğu tropikal alanlar, salyangozun yaşaması için idealdir. Yurdumuzda Karadeniz bölgelerimizde bol miktarda görülen salyangozlar toplanarak ihraç edilir. Salyangoz havalar soğuduğunda, kabuğuna saklanır, kendini toprağa gömer veya ağaca asar.

Salyangoz, haşeresinde erkeklik ve dişilik organları bir arada bulunur. Ama yinede çiftleşme yöntemi ile üreme yaparlar. Salyangozlar bahar aylarında çiftleşme yapar. Bir kere çiftleşmek salyangozun yaşadığı sürece yumurta bırakması için yeterlidir. Her yumurtlama döneminde, 70–90 arasında yumurta bırakır. Salyangoz yumurtaları, 1 ay içerisinde açılır.

Salyangozlar, bitkilere çok zarar veren haşerelerdir. Bitkilerin yeşil sürgünlerini yiyerek beslenirler. İlaçlama yöntemi ile salyangozun üstesinden gelmek mümkündür. Salyangoz ilaçlamasını ilaçlama eğitimi almış, kişiler yapmalıdır, izinsiz ilaçlama yapmak ve yaptırmak suçtur.

Salyangozla mücadele etmek için ilaçlama yapmak gerekir. Sayıları oldukça fazla olan ve bitkilerin kalitesini sürekli düşüren salyangozlar ilaçlanarak ancak yok edilebilir. Salyangoz mücadelesi için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir. Salyangoz ilaçlama, böcek ilaçlama işini sağlık bakanlığı onayı ile çalışan firmalar yapmalıdır. Ucuza mal edilmek istenen ilaçlamalarda yeterli ve kesin sonuçlar alınamaz.

Havaların ısınmasıyla ve yağmurların başlamasıyla salyangozları sayısında çok fazla artış görülür. İlkbahar ve yaz aylarında salyangoz ilaçlaması periyodik olarak yapılmalıdır. Bu aylarda sürekli çoğalmaya devam eden salyangoz ile ancak sık ilaçlama yapılarak mücadele edilebilir.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

× Whatsapp İle İletişime geç