blank

Yılan, dünyanın her kıtasında yaşayan, sürünerek hareket eden, uzun ve yuvarlak vücut yapısı ile sürüngen bir canlıdır. Birçok türü zehirli olan yılanların zehirlerinin etkisi türlerine ve yaşam alanlarına göre değişmektedir. Yılanların ayakları ve kanatları yoktur, hareketlerini tamamen sürünerek sağlarlar. Boyları türlerine göre değişmesine rağmen ortalama 1–2 metre boyundadır. Fakat tropikal ortamlarda yaşayan 10 metrenin üzerinde olan yılan türleri de vardır.

Özellikle sıcak iklimlerde yaşamayı seven yılanlar, sıcak havalarda daha aktif olurlar. Çünkü yılanlar, güneşlenmek için sürekli dışarı çıkarlar. Sıcak iklimlerde yaşayan yılan türleri, diğer yılan türlerine göre daha zehirlidir. Örnek vermek gerekirse çölde yaşayan yılan türleri, diğer ortamlarda yaşayan yılan türlerine göre etkili zehre sahiptir.

Ağızlarında çatallı bir dil ve zehirli 2 adet diş bulunan yılanlar, etçil beslenirler. Beslenmelerini yaşam alanlarında bulunan canlılar ile sağlarlar. Karada yaşayan yılan türleri fare, kuş, kurbağa, tavşan, keklik gibi canlılar ile beslenirken, su yılanları balık, balık yumurtaları ve diğer deniz canlıları ile beslenirler. Esnek bir ağız ve esnek bir vücut yapısına sahip olan yılanların ağızları komple açılır ve bu nedenle avlarını bütün olarak yutarlar. Fakat sindirmeleri uzun zaman alır.

blank

Bir insanı tamamen yutabilecek kadar büyük yılan türleri bile yaşamaktadır. Yılan beslenme işleminin ardından üremeye başlar ve yumurtalarını uygun alanlara bırakırlar. Sıcak mevsimlerde daha sık görülen yılanlar, kış aylarında toprak içlerine kazdıkları yuvalarında kış boyu dinlenirler. Yeryüzünde yaşayan yılan türlerinin %99’u zehirlidir. Bu nedenle yılan sokması çok tehlikeli ve ölümcül sonuçlara neden olabilecek bir durumdur. Yılan ısırmasında yapılması gereken ilk müdahale, yılanın ısırdığı yerin üst tarafından bir bez ile sıkıca bağlayarak kan dolaşımını yavaşlatmak ve acilen en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmaktır. Yılanların çok tehlikeli oldukları unutulmamalıdır.

Ev içinde yılan görülmesi durumunda kesinlikle yaklaşmayıp, ferdi olarak müdahale etmemelidir. Yapılması gereken tek şey bir İlaçlama şirketini arayarak yılan ilaçlaması yaptırmaktır. Yıllardır yılan ile mücadelede her türlü bilgi ve deneyime sahip olan Aktek böcek ilaçlama şirketimiz, sağlık bakanlığı onaylı ilaçları kullanır. Aktek ilaçlama servisimiz sizlere yılan ilaçlaması ve her türlü haşere ilaçlaması konularında hizmet vermektedir.

 

Yılan Çeşitleri

Yılanlar Hakkında Merak Ettikleriniz?

Yılanlar yumurtlama ile çoğalan sürüngenlerdir. Dişi yılan yumurtalarını bedeninde taşıdığından, doğurarak yavru yaptığı sanılabilir. Bazı yılan türleri yumurtalarını toprakta saklar. Yılanlar türlerine göre 3–50 adet arasında yumurta yapabilirler.

Yılanlarla mücadele edilmesi profesyonellik isteyen bir iştir. Yılanın her hangi bir şekilde yakalanıp öldürülmesi mümkün değildir. Evde yılan varsa kesinlikle hemen ilaçlama firması ile irtibata geçmelisiniz. Yılanla bilinçsiz mücadele yöntemi uygulanırsa saldırıp sokar.

Yılan, özellikle yaz ve bahar aylarında çok sık görülen bir hayvandır. Yılanlar, kışın ortada görünmezler. Kış geldiğinde besin sıkıntısı çekerler, bu yüzden kış uykusuna yatarlar, uzun süre açlığa dayanabilirler. Yaz aylarında açık arazide dolaşırken dikkatli olmak gerekir.

Yılanların en çok türünün bulunduğu yerler, tropikal, sıcak, ılık, yağış alan yerlerdir. Kuzeyde yer alan bölgelerde, yılana rastlanmaz. Yılan soğuk yerleri sevmez ve yaşamayı tercih etmez. Yılana en çok Avusturya kıtasında rastlanır. Havaların soğumasıyla yılanlar, yuvasında kış uykusuna çekilir.

Yılan, türlerinin hemen hepsinde zehir bulunur. Birkaç tane yılan türünde zehir yoktur. Hangi yılanın zehirli, hangisinin zehirsiz olduğunu herkes anlayamaz. Yılan görüldüğünde yaklaşmamak en doğrusudur. Yılan ısırması ile karşılaşılması durumunda doktora başvurulması en doğrusudur.

Yılanlar genel olarak zehirli canlılardır. Açık alanlarda, sık otluklarda, ağaçlık, çalılık aralarında yılana rastlamak mümkündür. Hatta yaz aylarında ev içlerine dahi girerler. Yılan ısırması durumunda, kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız, yılanın ısırdığı yerin biraz yukarı kısmını sıkıca bağlayın, kalbe giden kan akışını yavaşlatın.

Yılanlarda dış kulak yoktur. Eskiden insanlar yılanların sağır olduklarını düşünürlerdi. Yılan uzun ve çatallı dilini sık dışarı çıkartır avının kokusunu algılar, yön tayini yapar. Çenesini yere değdirerek, sesleri, titreşimleri algılayabilir. Çok uzaklardaki atın ve insanın ayak seslerini algılayıp saklanabilir.

Yılanların yaşama süresi türlerine göre farklılık gösterebilir. Araştırmalara göre ufak yapılı yılanlar, 1–2 sene daha iri olan anakonda, boa türü yılanlar 20–30 sene kadar yaşayabiliyorlar. Çok fazla büyüyebilen anakonda türü yılanlar insanı bile yutabilmektedirler.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

× Whatsapp İle İletişime geç